Dublin 2017

Gratulálunk a díjazottaknak és a magyar válogatott minden tagjának a kitűnő szereplésért!

Dicséretben részesültek (honorable mention):

Souly Alexandra — Pécsi Janus Pannonius Gimnázium

Mazzag Bálint — Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Vértes Judit kísérőtanár naplójából:

Vasárnapi megérkezés, hétfői megnyitó és keddi egyéni verseny

A vasárnap késő esti megérkezés után kicsit lustábban indulhatott a hétfő, hiszen csak 9-kor kezdődött a (szerény) reggeli. Visszasírjuk ám az indiai tejjel-mézzel folyó Kánaánt! Itt a kvóta szigorúan egy croissant, egy gyümölcs, egy tál cornflakes, lekvár, joghurt, nutella. Na jó, azért nem éheztetnek itt sem halálra bennünket.

A Dublin City University campusa áttekinthető, a központi épületében (The Heliix) rendezték meg a megnyitó ünnepséget, ahol a szervezők, szponzorok és Ivan Derzhanski mellett ír sztepptáncosokat és egy helyi gitáros énekesnőt is láttunk-hallottunk.
A csapatok bemutatkozásához ezúttal Írországhoz kapcsolódó tényekből/adatokból kellett felismernie minden országnak magát. Nem sültünk fel vele.

Az egyéni verseny szokás szerint a mai napon, kedden zajlott; két külön helyszínen törték a fejüket a versenyzők az öt feladatból álló soron. Nem tudjuk, mit tartogat a pénteki eredményhirdetés, de néhányan elégedetten, mások kissé bosszankodva jöttek ki a hat órás megpróbáltatás után.
Lazításképpen délután mind a tízen bementünk Dublinba várost nézni (amire Somával előtte felkészültünk – mi már előtte bejártuk azokat a helyeket, amiket szerintünk érdemes látni), és az esti karaoke-bulira még épp időben visszaértünk. Ez utóbbi – azt hiszem – még most is tart…
Holnap egész napos kirándulás vár ránk, ha este mód lesz rá, beszámolok arról is.

Szerda: IOL-kirándulás busszal

Reggel barátságtalan, esős idő fogadott bennünket. Korai reggeli, majd gyülekező a buszoknál. Mi csak az utolsóba fértünk be, de sofőr/idegenvezetőnkkel jól jártunk: fiatal, jó humorú és segítőkész lány. (!)
Hol permetező esőben, hol süvítő szélben, de a vége felé egyre langyosabb és szárazabb időben jártuk a kijelölt helyeket.
1. Trim Castle
Egy normann kővár maradványai és a körülötte elterülő 30 ezer négyzetméteres terület az első állomásunk. Óriási kiterjedésén kívül érdekesség vele kapcsolatban, hogy Mel Gibsonék itt forgatták a Braveheart c. filmet, nem Hollywoodban és nem is Skóciában!
2. Az Oldbridge-birtok és a boyne-i csata (1690) történelmi emlékhelye
Nos,olyan részletességgel hallottunk Orániai Vilmos és II. Jakab seregeinek csatájáról, hogy bízvást le tudnánk belőle érettségizni. Az uradalom parkja mintaszerű és profi kertészetről árulkodik. És a teázó teraszán összeakadtunk egy barátságos macskával, aki sztoikus nyugalommal tűrte, hogy a lányok megdögönyözzék, sőt még dorombolt is.
3. Monasterboice (Mainistir Bhuithe)
6. századi kora keresztény település maradványi kerek toronnyal és csodálatos kelta keresztekkel teli temetővel. Aki olvasott már a viking támadásokról, tudja, hogy ezeket a tornyokat az itt élők menedékként is használták, s az ellenség behatolását felhúzható létrákkal próbálták megakadályozni vagy késleltetni.
4. Loughcrew-i folyosósírok
Megalitikus emlék Kr. e. 3500-ból. Jókora selymes füvű kaptatón jutottunk fel a domb tetejére, ahol ennek az ősi temetkezési és rituális helynek a sírkamrájába csak kis csoportokban és elemlámpával felszerelkezve mászhattunk be.
A sírt úgy tájolták, hogy évente kétszer, a tavaszi és az őszi napéjegyenlőség idején a felkelő nap fénye bevilágítja a központi kamrát és a napsugár végigpásztázza a kamrában álló kő mintáit. Talán ez is megerősítheti azokat a feltételezéseket, hogy ezek az építmények sokkal többek voltak közönséges síroknál.(http://keltavandor.blog.hu)
Este fél 7 után szerencsésen visszaértünk, vacsoráztunk, majd az esti programok között mazsolázhatott ki-ki kedve szerint.
Holnap azonban jön a csapatverseny, számítunk a drukkra!

Csütörtök, péntek

A csütörtöki napon a csapatok a campus 3 helyszínére beosztva, 9-kor láttak neki a csapatverseny feladatának, ami idén 87 indonéz emodzsiból álló lista és leírásaik párosítása és pótlása, a megadott szavakból indonéz szótár és egy rövid nyelvtan szerkesztése volt.
Délután felfrissülés képpen kelta nyelvlecke várta a résztvevőket és persze este nem maradhatott el a hagyományos quiz (jeopardy), melyet Dragomir Radev állított össze a tőle megszokott szellemes és furfangos kérdéssorokból.
És  izgatottan vártuk a pénteki eredményhirdetést…

Péntek – mindenre fény derül

A reggeli után 10-től a feladatmegoldások következtek a Helix nagyelőadójában, ahol a megnyitó is volt. A hosszan elnyúló magyarázatok miatt majdnem lemaradtunk az ebédről, de utána még volt idő egy kicsit ejtőzni, majd a magyar csapatpólókat felhúzva visszavonultunk az előbb említett előadóba az eredményhirdetésre és díjátadásra.
Idén két elismerő oklevéllel tértünk haza: Souly Alexandra és Mazzagh Bálint jóvoltából, akikre nagyon büszkék vagyunk.
Este ír táncház és tánctanítás volt az érdeklődőknek, de volt olyan is, aki Dublinba ment be még egyszer körülnézni.
Másnap reggeltől a versenyzők egy háromnapos országjáró kiránduláson vettek részt, majd hétfőn este hazaindultak Budapestre.
A következő IOL Prágában lesz, ami szinte a szomszédban van.