Bemutatkozás

A Magyar Nyelvészeti Diákolimpia (MNYD) a Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpia (IOL) magyar szekciója. A magyar csapat 2012-ben csatlakozott először, akkor Ljubljanába utazott a válogatott. 2013-ban 26 ország 35 csapatának részvételével Manchesterben rendezték a döntőt. 2014-ben Pekingben volt a diákolimpia világdöntője, ezen két magyar csapat is indult (összesen 28 országból 39 csapat vetélkedett). 2015-ben a bulgáriai Blagoevgradba utazhattak az országos verseny legjobbjai. A 2015/2016-os tanév végén az indiai Májszúrban rendezték a világdöntőt, ahol szintén két magyar csapat indult, 2017-ben pedig az írországi Dublinban értek el szép sikereket a magyar diákok. Az eddigi legjobb eredményeket 2018-ban Prágában értük el, ahonnan egy ezüst- és két bronzérmet hoztunk haza. 2019-ben a dél-koreai Yonginban rendezték meg a nemzetközi döntőt, ahonnan szintén érmekkel, dicséretekkel és egy legjobb megoldás különdíjjal tért haza a magyar válogatott! A 2020-as évben a Covid-19 járvány miatt elmaradt a verseny, majd 2021-ben Ventsplits rendezésével online zajlott, ahol 1 ezüst- és 1 bronzérmet valamint 2 dicséretet szerzett a magyar csapat. 2022-ben már élőben, Castletown-ban került megrendezésre a verseny, ahonnan 3 bronzérem mellett egy legjobb megoldásért járó díjjal tért haza a csapat.

Az MNYD egy középiskolás diákok közötti országos vetélkedő, amit 2011-ben írtunk ki először. Fő célunk, hogy minél többen megismerjék a nyelvészet tudományát, és reméljük, meg is kedvelik, élvezetüket lelik majd a feladatok megoldásában. Ugyanakkor az MNYD egy válogatóverseny is, ami azt jelenti, hogy az első négy/nyolc helyezett képviselheti majd Magyaroszágot a Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián, ahol szerencsére mindenkinek lehetősége van arra, hogy anyanyelvén oldja meg a feladatokat.


A magyar szervezőcsapat törzsét a Magyar Nyelvtudományi Intézet munkatársai alkotják együtt volt olimpikonokkal, akik versenytapasztalatukat hozzáadva segítenek a verseny szervezésében, feladatok kitalálásában.